Spadă de bronz cu cupă la mâner descoperită la Lăpuș - credit foto Zamfir Șomcutean

O spadă de bronz, cu cupă la mâner, descoperită la Lăpuș, în primăvara anului 1998, cu prilejul lucrărilor agricole pentru plantarea cartofilor, în locul numit de localnici Tufele Dobăneştilor. Acesta este exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie.

Spada a fost descoperită într-una din grămezile de pietre de la marginea parcelei pe care se plantau cartofi de Petre Giurgiu, elev la aceea dată.

Spada a fost găsită în stare fragmentară. O mică parte a cupei este ruptă recent, foarte probabil la scoaterea ei din pământ. Partea inferioară a lamei a fost ruptă din vechime. Cercetările de suprafaţă efectuate în locul unde s-a făcut descoperirea nu au dus la identificarea altor vestigii arheologice, astfel că se poate considera că piesa a fost depusă izolat, în vecinătatea necropolei tumulare din Podanc.

De remarcat că acelaşi Petre Giurgiu, împreună cu un coleg de şcoală,  Cosmin Tomai, și el muncitor pe șantierul arheologic de la Lăpuș Podanc, a descoperit, în 1998, depozitul de bronzuri de la Valea Herții (Lăpuș II). De numele familiei Giurgiu se leagă și alte descoperiri de bronzuri. Bunicul lui Petre, Nicolae Giurgiu, a găsit, în anul 1932, primele piese din depozitul de la Secătura Savului, iar mătușa sa, și ea muncitoare pe șantierul arheologic de la Lăpuș Podanc, Elena Giurgiu, a descoperit în 1995 celtul de bronz de la Poienile Danciului.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie

CITEȘTE ȘI: Roșu de Baia Sprie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.