Sărărița este un recipient din lemn, suficient de încăpător pentru o cantitate mare de sare. ”De cele mai multe ori era scobită dintr-o singură bucată de lemn la care se adăuga ulterior capacul și fundul. Acest recipient era adesea frumos decorat, fiind sculptat de meșteri care transformau obiectele din casă în adevărate elemente de estetică. Nimic nu era doar util într-o casă maramureșeană, fiecare lucru era musai să fie și frumos”, explică Alexandra Lazăr de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. Muzeu care are o colecție de peste 20 de sărărițe.
Una dintre ele provine din Aspra și datează din 1864. ”Pe partea din față a sărăriței din Aspra regăsim atât motive geometrice (triunghiuri), cât și flori stilizate, dar și rozeta solară compusă din 9 brațe. Acest tip de rozetă dă impresia mișcării, iar cifra 9 are o simbolistică aparte și era întâlnită foarte des, fiind un număr legat de Divinitate, cu valențe magice”, descrie muzeografa.
O caracteristică interesantă a majorității sărărițelor din colecția muzeului maramureșean este prezența coroanei. Care “încununează” partea superioară a obiectului. În cazul sărăriței din Aspra, ”această coroană nu este la fel de pregnant evidențiată ca și în cazul celorlalte. Vorbim despre mânerul obiectului care a fost sculptat din aceeași bucată de trunchi în acest caz și nu adăugat ulterior”, menționează sursa citată.
Mai multe detalii și imagini, aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș (credit foto – Cristian Robescu)
CITEȘTE ȘI:
Bâtele ciobănești și poveștile spuse de ele la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș