17 topoare de luptă cu disc şi spin au fost descoperite într-un depozit de bronzuri în anul 1985. Cu prilejul efectuării unor lucrări edilitare în locul numit Gardul Ţarinii din hotarul localităţii Lăschia.

Depozitul de bronzuri de la Lăschia datează din a doua jumătate a mileniului II î. Chr..  ”Toate cele 17 topoare de luptă cu disc şi spin descoperite aparţin tipului B4, varianta Uioara, având lungimea cuprinsă între 28 şi 30,2 cm”, precizează muzeograf Dan Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Din cauza caracterului întâmplător al descoperirii, nu se cunosc detalii privind modul în care piesele au fost depuse în pământ. ”Având în vedere faptul că piesele nu au fost finalizate după turnare – urmele de bavuri nu au fost îndepărtate – se poate considera că acestea nu au fost folosite sau nu au fost destinate folosirii. De asemenea, o parte din topoare au fost îndoite intenţionat. Pornind de la aceste observaţii putem aprecia că semnificaţia depunerii depozitului a avut caracter cultic, votiv, ofrandă adusă unei sau unor divinităţi”, informează Dan Pop.

Materialul integral, aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

 

CITEȘTE ȘI:
Un lacăt cu cheie din 1716, exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.