Un pinten descoperit în Maramureș și un altul găsit în Satu Mare sunt exponatele acestei săptămâni la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
”Pintenul este o piesă de metal arcuită care se fixează de călcâiul călărețului, dispune de un spin sau rotiță zimțată și este folosit la călărie ca mijloc suplimentar de ghidare a calului. În perioada antică, pintenii au aparţinut echipamentului luptătorilor călăreți. Cele mai multe exemplare păstrate sunt din fier, dar nu lipsesc nici cele din bronz”, de aici începe prezentarea dr. Marius Ardeleanu – muzeograf.
În colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie se află un pinten din fier descoperit la Boinești (județul Satu Mare), la capătul nord-estic al dealului Coasta Boineştilor, pe un promontoriu numit de localnici Bélavárhegy (Cetatea lui Béla). Aici, într-un mormânt de incinerație, s-au descoperit lama unei spade, un vârf de lance din fier, un pinten, un cuţit mic curb și un umbo de la scut, toate din fier.
”Pintenul, de dimensiuni relativ mici (6 cm deschiderea maximă), are doi butoni la capetele brațelor și un spin scurt (2 cm), masiv, prevăzut cu muchii. Acest tip de pinten se datează în perioada de sfârșit a secolului II d. Chr. și primele decenii ale secolului III d. Chr. Au dobândit o largă răspândire în cadrul culturii Przeworsk (populație de neam germanic)”, menționează dr. Marius Ardeleanu.
Al doilea pinten a fost descoperit în 2019 în urma cercetărilor arheologice din punctul Custura Cetățele, localitatea Sălnița (județul Maramureș). Este vorba despre ”un pinten de fier din categoria celor cu rozetă, dar lipsindu-i rozeta și cu toate acestea este într-o stare bună de conservare. Brațele pintenului au secțiunea ovală prezentându-se sub forma unui arc frânt. După dimensiunea tijelor putem presupune o rozetă cu diametrul maxim de 3 cm”, precizează dr. Sorana Mișca – muzeograf.
Ca datare, pintenul de la Custura Cetățele ”se poate încadra între a doua jumătate a secolului XIII și prima jumătate a secolului XIV d. Chr.”, informează Dragoș Conțiu.
👀 Mai multe despre exponatele săptămânii puteți afla aici. După care sunteți invitați să le descoperiți la muzeu.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto – Zamfir Șomcutean, conservator)
CITEȘTE ȘI:
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Denari romani de la Berchezoaia, expuși în premieră
Obiecte de budoar, ”vedetele” săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Unde patinau băimărenii acum 100 de ani…