”Câteodată zilele curg sacadat, unele colțuroase pline de schimbări bruște, altele cu urme de zgârieturi și amintiri. Dar privind în ansamblu, găsim mereu fereastra prin care se vede un nou început!” – este mesajul transmis azi de Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Alături de tradiționala provocare de a recompune din câteva gesturi un puzzle artistic:
1. 🔎 Studiați aici un detaliu din pictura artistului Kováts P. Géza – „Autoportret”;
2. 👁 Citiți aici un fragment din descrierea realizată de dr. Dorel Topan, pentru povestea întreagă mergeți pe site-ul muzeului;
3. 🖼 Admirați lucrarea completă pe Instagram, @muzartbm.

Autoportretul lui Kováts P. Géza se găseşte în colecţia Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» din anul 2009 şi provine dintr-o colecţie privată din Baia Mare, muzeul intrând în posesia acestei piese prin donaţie.

Lucrarea este executată în jurul anului 1932, an în care artistul avea în jur de 26 de ani şi dovedea deja o instruire care îi permitea nu numai o bună execuţie, dar şi o foarte abilă capacitate de interpretare a temei.

Chipul pictorului este proiectat pe fundalul unui geam. Lecţia clar-obscurului este relevată prin expunerea contre jour şi transpunerea chipului în umbră decupat pe fundalul luminos al geamului prin care vedem cerul de un albastru deschis, nuanţat cu violet şi galben.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

REZOLVĂ ȘI ALTE PUZZLE-URI ARTISTICE:
🎨 Ion Popescu-Negreni, “Somnul”
🎨 Octav Angheluță, “Tata”
🎨 Aurel Popp, ”Butinarii”
🎨 Sándor Ziffer, “Peisaj”
🎨 Mihai Olos, “În bună dimineața”
🎨 Ilie Cămărășan, “Marea Împlinire”
🎨 Octav Băncilă, “Bunica cu nepotul”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.