Octav Angheluță - Tata (detaliu)

”Planeta pare să respire din nou. Căutăm bucuria reîntoarcerii la viață. O găsim în detalii: o mână. O mână care pictează, muncește, dezmiardă sau ocrotește…”, scriu cei de la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Facem împreună un puzzle artistic online. Cum? Simplu:
🔎 Studiați aici un detaliu din pictura artistului Octav Angheluță, “Tata”;
👁 Citiți aici un fragment din descrierea realizată de dr. Dorel Topan, iar pentru textul complet mergeți pe site-ul muzeului;
🖼 Admirați lucrarea completă pe Instagram, @muzartbm.

Octav Angheluță a fost prezent şi a lucrat în Baia Mare sub îndrumarea lui Ştefan Dimitrescu, în 1928, 1929 şi în 1930, fapt atestat de peisajul băimărean prezent în expunerea colecţiei permanente a Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Portretul tatălui artistului datează din 1948 şi este o achiziţie a muzeului băimărean dintr-o licitaţie a casei Artmark în 2009.

Portretul este un motiv plastic preferat de către artist, cunoscută fiind cromatica exuberantă pe care acesta şi-o însuşeşte şi nota uşor umoristică prezentă în portretele sale. De data aceasta, având de a face cu portretul tatălui, pictorul a avut fară îndoială de ales între o idealizare determinată de legătura personal sentimentală şi execuţia unui portret căruia să îi atribuie toate datele plastice şi să îl investească cu sincere trăsături psihologice caracteristice personajului. Putem spune că devotamentul artistului faţă de crezul şi viziunea sa primează.

Fără îndoială, Octav Angheluţă, prin prezenţa şi activitatea artistică la Baia Mare este doar unul din marii artişti români care a contribuit la dezvoltarea fenomenului artistic băimărean. Cromatica portretului tatălui artistului îl apropie de exuberanţa coloristică a spiritului pictural băimărean.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

REZOLVĂ ȘI ALTE PUZZLE-URI ARTISTICE:
🎨 Octav Băncilă – “Bunica cu nepotul”
🎨 Ilie Cămărășan – “Marea Împlinire”
🎨 Mihai Olos – “În bună dimineața”
🎨 Sándor Ziffer – “Peisaj”
🎨 Aurel Popp – ”Butinarii”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.