Aurel Popp - Butinarii (detaliu)

”Planeta s-a oprit să respire, dar ne lasă încet să măsurăm din nou vremurile în anotimpuri. Trebuie doar să-i urmăm rânduiala, atenți la detalii!”, consideră cei de la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Facem împreună un puzzle artistic online. Cum? Simplu:
🔎 Studiați aici un detaliu din pictura artistului Aurel Popp, ”Butinarii”;
👁 Citiți aici un fragment din descrierea realizată de dr. Dorel Topan și mergeți pe site-ul muzeului pentru a descoperi povestea întreagă;
🖼 Admirați lucrarea completă pe Instagram, @muzartbm.

Artistul cetăţean şi-a însuşit o viziune miltantă, pe cât de viguroasă, pe atât de originală. De altfel artistul, supus de-a lungul unei tumultoase biografii unor încercări dramatice, împărtăşeşte din mărturiile sale, dar şi din propriile sale trăiri în raport cu societatea. Doar perioada de la Baia Sprie ni-l înfăţişează contemplativ în faţa peisajului, care nici acesta nu este lipit de tensiunea trăirilor interioare.

Întreaga sa creaţie conţine în mod programatic idealul clasicist al unui epic susţinut de frământările unui lirism întreţinut de trăirile unei personalităţi tumultuoase.

Lucrarea lui Aurel Popp, ”Butinarii”, nedatată, nesemnată, ulei pe placaj, 94 x 74 cm, se află în colecţiile Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» din anul 1960.

Diagonale abrupre dinamizează compoziţia, la fel cum personaje surprinse în mişcare ale căror volume sunt redate printr-o fremătătoare vibraţie a tuşei picturale exprimă efortul unei munci brute. Un soi de eroism regăsit nu în carismatice individualităţi conducătoare de obşti ci în personajul simbolic comunitar al ancestralului rural. În planul secund, verticala copacului care urmează a fi doborât închee compoziţia în stânga sus, se contrapune diagonalelor. Orizontul delimitează două lumi: terestră şi celestă.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

REZOLVĂ ȘI ALTE PUZZLE-URI ARTISTICE:
Octav Băncilă – “Bunica cu nepotul”
Ilie Cămărășan – “Marea Împlinire”
Mihai Olos – “În bună dimineața”
Sándor Ziffer – “Peisaj”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.