Mihai Olos - În bună dimineața (detaliu)

”Planeta s-a oprit să respire. Să ne oprim și noi o clipă, încremeniți într-un detaliu. Sunt semne și simboluri la… tot pasul. Să tragem aer în piept și să privim cu atenție în jur!” – vă propune Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Facem împreună un puzzle artistic online. Cum? Simplu:
🔎 Studiați aici un detaliu din pictura artistului Mihai Olos, “În bună dimineața”;
👁 Citiți aici un fragment din descrierea realizată de dr. Ioan Angel Negrean și mergeți pe site-ul muzeului pentru a afla povestea întreagă;
🖼 Admirați lucrarea completă pe Instagram, @muzartbm.

Lucrarea ”În bună dimineaţa” (1982) este o compoziţie cu cinci personaje realizată de Mihai Olos (1940), în care ”masa” compactă de personaje în straie popular – maramureşene se decupează ”traforat”, aproape decorativ, de fundalul închis de ultramarin şi verde. Personajul principal al compoziţiei este o femeie matură, mama celor patru copii care o înconjoară, doi băieţi şi două fete, de diferite vârste, mai mult sau mai puţin ”fragede”.

Ritmurile compoziţiei sunt dinamice, chiar dacă schema de organizare formală a compoziţiei prin dispunerea şi mişcarea personajelor în spaţiul plastic ne duc cu gândul la o compoziţie statică. Poziţionarea mâinilor şi a picioarelor personajelor creează tensiuni în spaţiul plastic, care, susţinute apoi de ritmurile active formate de dungile diferit colorate ale zadiilor şi de legăturile opincilor, dau o structură dinamică interiorului monolitic al compoziţiei.

DESCOPERĂ ȘI:
Un puzzle artistic având ca subiect tabloul “Bunica cu nepotul” al lui Octav Băncilă.
Un puzzle artistic având ca subiect tabloul “Marea Împlinire” al lui Ilie Cămărășan.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.