Octav Băncilă - Bunica cu nepotul (detaliu)

”Planeta s-a oprit să respire. Să ne oprim și noi o clipă, încremeniți într-un detaliu. Lăsați gândul să vă fugă la lucrurile mărunte din copilărie, când timpul și iubirea nu aveau măsură, iar privirea blândă a bunicii avea răspuns pentru orice!” – este invitația lansată azi de Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Facem împreună un puzzle artistic online. Cum? Simplu:
🔎 Studiați aici un detaliu din pictura artistului Octav Băncilă, “Bunica cu nepotul”;
👁 Citiți aici un fragment din descrierea realizată de dr. Ioan Angel Negrean și descoperiți textul integral pe site-ul muzeului;
🖼 Admirați lucrarea completă și pe Instagram, @muzartbm.

Un maestru de necontestat al picturii româneşti din prima jumătate a secolului XX, Octav Băncilă s-a format la „Școala de Arte Frumoase” din Iaşi unde s-a înscris în anul 1887, ca apoi să-şi continue studiile la „Academia de Arte Frumoase” din München între 1894–1898, exact în perioada în care profesorul şi pictorul Hóllosy Simon părăsea acea academie pentru a pune bazele „Şcolii libere de pictură de la Baia Mare”, în 1896, şi a întemeia ceea ce astăzi numim «Centrul Artistic Baia Mare».

Întors la Iaşi, pictorul Băncilă s-a remarcat prin compoziţiile sale, de factură realistă, care ilustrează scene dramatice din timpul răscoalei din 1907. De reţinut este şi faptul că este primul pictor român care a redat chipul unui muncitor într-o operă de artă, într-o perioadă istorică marcată de puternice frământări sociale. De altfel, cele mai multe dintre lucrările sale înfăţişează condiţia ţăranului sau a muncitorului de rând. Stau mărturie lucrări precum: „Lemnarul”, „Cizmarul”, „Muncitorul” „Fierarii”, „Grevistul”, „Întrunire”, „Pax” etc.

Opera sa mai cuprinde naturi statice, flori, peisaje şi portrete.

DESCOPERĂ ȘI:
Un puzzle artistic având ca subiect tabloul “Marea Împlinire” al lui Ilie Cămărășan.
Un puzzle artistic având ca subiect tabloul “În bună dimineața” al lui Mihai Olos.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.