Pe ici, pe colo, istoria nu e lipsită de umor ori de ciudățenii, fiindcă a fost populată, de-a lungul și de-a latul vremurilor, de tot soiul de personaje, unele pline de culoare, altele pline de ardoare, și a consemnat tot felul de pățanii. Așa încât în cadrul acestei rubrici vă vom mai aminti de unii și alții.

De pildă de Marcus Aurelius Antoninus, care a fost un împărat roman din dinastia Severilor (211 – 217). A fost poreclit Caracalla, care venea de la denumirea celtică a ceva ce aducea a manta și se purta prin Galia. La urma urmei, să recunoaștem, putea primi o poreclă mult mai lipsită de rafinament.

După ce i s-a prăpădit tatăl, a devenit co-împărat – fiindcă așa mergea treaba pe la romani -, alături de fratele său, pe care îl chema… Geta. Altfel zis, imperiul era condus de Caracalla și Geta. Sau de Geta și Mantaua. Fără să știi despre ce e vorba legat de numele cu pricina, ai putea zice că sună a schiță de Ion Băieșu, cu Tanța și Costel. Noroc că știm ce și cum.

Facem un salt de 870 de ani. În 1081, Alexios I Comnenul devine împărat bizantin, luându-i locul lui Nikeforos al III-lea Botaniates. Asta e, se mai schimbau împărații. Unii însă ar fi putut să-și schimbe și numele, fiindcă parcă Botaniates aducea cam greu a nume de împărat. Dacă se cherchelea omul mai reușea să spună ”Botaniates” poate după ce se dregea cu o vadră de zeamă de varză, și nici atunci nu-i sigur. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Foto: pixabay.com / Mabel Amber

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.