Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România se sărbătoreşte în cea de-a doua duminică din luna mai, conform Legii 102/2015, prin activități menite să evidențieze ”valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone”.

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș deține o impresionantă colecție de port popular din zone etnografice precum Maramureș, Lăpuș, Codru, Chioar și Oaș. Dat fiind că în acest an tradiționalul simpozion organizat de muzeul maramureșean, ”Ziua Națională a Costumului Tradițional din România” nu poate fi organizat, suntem cu toții invitați la o expoziție virtuală, având în centru cămașa – element definitoriu al portului tradițional.

Deschid pentru noi lada de zestre a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș muzeografii Gabriela Filip și Ștefan Florian.

🌞 În Țara Maramureșului se poartă… decolteul pătrat

Cămășile din această zonă etnografică prezintă un croi aparte, fiind unice în tipologia cămășilor românești prin decolteul pătrat ce lasă la vedere baza gâtului. Mânecile sunt încrețite la umeri, iar în parte de jos a mânecii se află bezerii. Muzeul nostru deține exemplare superbe ale cămășilor specifice văilor Maramureșului, dar și câteva piese deosebite din Săpânța, localitate recunosută la nivel mondial prin existența Cimitirului Vesel.

🌞 Din Țara Lăpușului, ”cămașa cu ciupag”

Cămășile din această zonă păstrează cel mai vechi tip de croi al cămășilor românești, croi regăsit și în cazul cămășii de pe Columna lui Traian. Cămașa caracteristică acestei zone este ”cămașa cu ciupag”, care poate fi întâlnită doar în Lăpuș, Munții Apuseni și Câmpia Transilvaniei. Totodată, putem remarca faptul că Lăpușul este una dintre cele mai conservatoare zone în ceea ce privește portul tradițional.

🌞 Țara Codrului prezintă ”spăcel cu gură și guler”

Cea mai veche formă a cămășii de Codru este cunoscută sub denumirea de „spăcel cu gură și guler”, însă caracteristice acestei zone sunt și cămășile cu platcă. Cămășile erau croite din două foi de pânză, iar mâneca era prinsă din umăr. Decorul era discret, dar dispus în așa fel încât să sublinieze liniile croielii. Ornamentele, cusute pe fir, apar pe guler, peste umăr, la manșetă și marchează discret gura cămășii.

🌞 Broderie alb pe alb în Țara Chioarului

Cămășile din Chioar excelează prin eleganța și decorul de o frumusețe aparte, însă foarte dificil de realizat. Cămașa specifică zonei Chioarului prezintă cusături încrețite și broderie plină realizată alb pe alb, ceea ce denotă și eleganța deosebită a acesteia.

🌞Țara Oașului preferă cămașa cu platcă

Cămașa caracteristică zonei Oașului este cea cu platcă, cu mâneci lungi și largi și încrețuri la umeri. Cămășile aflate în colecția noastră sunt databile în prima parte a secolului XX, însă acestea nu se mai regăsesc astăzi în zonă, putând fi cunoscute doar din fotografii. Un fotograf care a surprins foarte bine portul tradițional al Țării Oașului este Ioniță G. Andron, ale cărui lucrări au fost expuse în muzeul nostru în urmă cu câteva luni.

📖 Întreaga prezentare realizată de muzeografii Gabriela Filip și Ștefan Florian este disponibilă aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.