În 15 ianuarie 1850 se năștea în Botoșani Mihai Eminescu. Pentru a puncta această zi, reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș reamintesc povestea bustului poetului amplasat în Parcul ”Regina Maria” din Baia Mare.

”Monumentul marelui poet Mihai Eminescu, cu caracter memorial, este format din bustul cioplit din piatră, așezat pe un soclu paralelipipedic din beton. Sculptura este opera artistului Alexandru Gheorghiță și a fost ridicată în anul 1961, prin grija Comitetului de Cultură și Artă al Regiunii Maramureș și a Consiliului Popular al orașului Baia Mare. Pe soclu se află inscripția «MIHAI EMINESCU 1850-1889», sub forma binecunoscutei sale semnături. Fața principală este orientată spre est, spre aleea principală a parcului.

Ziarul cotidian «Pentru Socialism», an XII, nr.2398 (duminică 1.10.1961) a consemnat, în articolul semnat de Vasile Gaftone, momentul festiv al dezvelirii bustului poetului național Mihai Eminescu.” (V. Rusu, L. Pop, ”Clădiri, edificii, monumente și statui cu poveste. O altfel de istorie a orașului Baia Mare”, Baia Mare, 2021)

Ziua Culturii Naţionale este marcată, în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie.

Sursă: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto: Minerva Luca, Zamfir Șomcutean)

CITEȘTE ȘI:
Biblioteca Județeană | ”Poesii” de Mihai Eminescu, ediție princeps, în colecțiile speciale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.