Un desen în acuarelă din Primul Război Mondial este exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie.

În urmă cu 105 ani, cu câteva luni înainte de sfârșitul Primului Război Mondial, Alexandru Pașca, din Făurești, localitate din plasa Mănăștur, județul Solnoc Dăbâca (azi, comuna Copalnic-Mănăștur), i-a cerut unui artist din Brașov să-i facă portretul „spre amintire din războiul 1914-1918”.

Aceasta ar fi pe scurt povestea desenului în acuarelă care-l înfățișează pe plutonierul Alexandru Pașca din Făurești (la momentul „imortalizării” avea gradul de sergent major), realizat în orașul de sub Tâmpa pe data de 28 aprilie 1918. Potrivit unui document redactat la 14 februarie 1922, păstrat în fondul ASTRA, la Arhivele Naționale din Sibiu, reiese că Alexandru Pașca s-a întors rănit din Marele Război. Pe parcursul războiului s-a remarcat prin vitejie și curaj, fapt pentru care a fost decorat cu patru distincții militare: medalia „Pentru Vitejie” de argint clasa a II-a, medalia „Crucea de serviciu militar 1914-1918”, medalia „Crucea Carol” pentru trupă și medalia „Pentru Vitejie” de bronz.

Din cercetările de teren desfășurate în anul 2021, a rezultat faptul că după război Alexandru Pașca a fost fost crâsnic (făt) la biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Făurești și primar al localității pentru o vreme.

Desenul în acuarelă (cu dimensiunea de 43×30 cm) nu este semnat. Acesta a intrat în patrimoniul științific al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în 2021, prin intermediul unei achiziții patrimoniale. Desenul este valoros din perspectiva istoriei locale, reprezentând un caz rar întâlnit, de păstrare și de recuperare a memoriei documentare și vizuale a unui participant din Chioar în prima conflagrație mondială.

Sursa: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie / dr. Marius Câmpeanu – muzeograf

CITEȘTE ȘI: Noaptea Muzeelor | La Bastionul Măcelarilor, expoziție de arme medievale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.