Romfilatelia a introdus astăzi în circulație emisiunea de mărci poştale cu tematica ”Octav Băncilă, 150 de ani de la naştere”, care ilustrează tablouri aparţinând pictorului expresionist.

Emisiunea este alcătuită din patru timbre, patru minicoli, două plicuri „prima zi” şi, pentru pasionaţii de maximafilie, patru cărţi maxime, fiind completată de o mapă filatelică specială.

Octav Băncilă se înscrie în arta românească drept un pictor protestatar, revoluţionar. După întoarcerea de la studii din Germania, el s-a regăsit în mijlocul unor evenimente sociale legate de cauzele care au declanşat răscoala din 1907. Fără să fie remarcat ca un maestru al culorii, pictorul a oferit tablourilor sale un colorit specific expresionismului, culoarea fiind subordonată desenului.

„Cred că niciun pictor, de la Grigorescu încoace, nu s-a bucurat de atâta popularitate şi de atâta dragoste sinceră în largile pături ale poporului ca meşterul Băncilă… Şi pe bună dreptate”, afirma pictorul Nicolae Tonitza în 1936.

Emisiunea filatelică este disponibilă în magazinele Romfilatelia, precum şi online, aici.

Sursă informații și foto: Romfilatelia

Citește și: Personalități pe timbre | „Dacă vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.