Reprezentanții Muzeului Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” se lasă azi inspirați de aroma de cetină: ”Bradul, Abies alba, un conifer răspândit în regiunile muntoase din Europa, mai ales în Alpi și Carpați, poate crește până la 40-60 m înălțime, de unde și expresia românească «înalt ca bradul»”.

La români, bradul nu este asociat doar cu simbolurile Crăciunului. De exemplu: ”Există tradiția de a se planta un brad pentru noul-născut. De asemenea, în mai multe regiuni ale țării, bradul se împodobește la nuntă și este purtat de cavalerul de onoare la biserică. Bradul este apoi pus în poarta casei tinerilor însurăței unde simbolizează sănătatea și vigoarea”, menționează sursa citată.

🌲 Împodobirea bradului de Crăciun este o tradiție nouă pentru România, A fost împrumutată de la țările germanice în secolul al XIX-lea. Inițial, bradul era atârnat de grinzile caselor. Era împodobit cu fructe, covrigi și ornamente de hârtie.
🌲 Cel mai înalt brad din România măsoară 62,5 m. Se află în localitatea Șinca Veche din județul Brașov. Se pare că acest brad are peste 300 de ani și peste 1,5 m în diametru.
🌲 În județul învecinat, Sibiu, în localitatea Gura Râului, se află cel mai bătrân brad din România. Numit și „Paznicul Cibinului”. Acesta este înalt de 30 de metri, are un diametru de 2,5m și peste 500 de ani.

Mai multe, aici.

Sursă informații: Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”. Foto: eZiarultău (credit: Mihai Daniel Roșca)

CITEȘTE ȘI:
O, brad frumos…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.