”Omul în lanțuri” sau ”Păzitorul casei” este o piesă unicat expusă la Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației.
Piesa a fost găsită în timpul cercetărilor de teren întreprinse pe Valea Izei, mai precis în satul Rozavlea: ”Era așezată pe balustrada de la balconul unei case de lemn. Această figură antropomorfă era folosită în riturile de protecție împotriva duhurilor rele, având funcție apotropaică”, explică reprezentanții muzeului.
Meșterul care a creat această piesă a încercat să redea imaginea omului în detaliu. ”Fața este sculptată în relief. Capul, acoperit cu o căciulă în formă cilindrică, este alungit. Palmele deschise, crestare cu fierăstrăul, sunt redate rudimentar. De gât are legat un lanț gros din lemn, care atârnă de o parte și alta a trupului”, menționează cei de la Muzeul Maramureșean.
”Omul în lanțuri” sau ”Păzitorul casei” face parte din patrimoniul muzeului din 1976.
”Având în vedere funcția magică a lanțului, legarea gâtului cu el reprezintă o practică a intensificării valorilor mitico-magice. Lanțul reprezintă un simbol al captivității, al legăturii și supunerii. În credința populară o astfel de piesă are funcția de apărare a casei, a familiei împotriva spiritelor răului”, spun cei de la muzeul din Sighetu Marmației, acolo unde sunteți invitați să descoperiți ”Păzitorul casei”.
Sursă informații și foto: Muzeul Maramureșan