”Sobrietăţii cromatice şi eleganţei liniei costumelor populare din nordul Moldovei li se adaugă policromia şi vioiciunea costumelor maramureşene şi oşeneşti, fineţea costumelor olteneşti, somptuozitatea costumelor argeşene şi bănăţene şi eleganţa şi rafinamentul costumelor din Transilvania.” Așa este descrisă de organizatori expoziția de peste 1.000 de păpuşi în costume populare şi de epocă din colecţia Asociaţiei „Muzeul Jucăriilor”. O expoziție găzduită până în septembrie de Muzeul Naţional de Istorie a României. Este cea mai mare colecţie de acest fel prezentată până acum publicului.
Printre păpuși se numără 200 de piese în costume populare româneşti realizate la Arta Crişana şi la alte cooperative din România în perioada 1960-1980. Alte 800 de păpuşi îmbrăcate în costume populare tradiţionale şi de epocă din Germania, Franţa, Italia, Spania, Belgia şi Olanda completează proiectul expoziţional.
Păpuşile în costume populare prezintă la scară redusă elemente de port caracteristice diferitelor regiuni din ţară, păstrând, cu toată stilizarea necesară, linia şi motivele decorative specifice.
Conform unui pliant din anii ’60, „păpuşile îmbrăcate în costume naţionale inspirate din tezaurul folcloric al poporului român reprezintă bibelouri lucrate cu pricepere şi măiestrie, având rolul de a înfrumuseţa interiorul locuinţelor şi contribuie totodată la cunoaşterea portului popular din diferite regiuni ale ţării.”
Sursă informații și foto: Muzeul Naţional de Istorie a României
CITEȘTE ȘI: Sărărița din Aspra