O statuetă antropomorfă din zona Finteușu Mic – Satulung este exponatul săptămânii 19-24 aprilie propus de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie. Se poate admira în locul special amenajat la intrarea în muzeu.

O altă statuetă de lut ars, asemănătoare celei găsite la Lăpușel, a fost descoperită de Vende Aladár în timpul săpăturilor arheologice desfășurate la începutul secolului XX într-un loc până astăzi rămas neidentificat pe teren, situat între localitățile Finteușu Mic și Satulung. Săpăturile, care după relatările lui Vende Aladár au durat aproximativ o jumătate de zi, au dus la identificarea mai multor fragmente ceramice şi a unei statuete de lut decorate, care se încadrează în faza a doua a culturii Suciu de Sus.

Statuetei îi lipsește capul și partea inferioară sau suportul la care aceasta a fost atașată. Piesa are în secțiune forma plată, respectiv ovală, umerii arcuiți continuând cu brațele, redate stilizat, prin două mici proeminențe care depășesc lățimea corpului, acesta din urmă având forma dreptunghiulară. Ea este decorată pe ambele fețe cu diferite motive redate prin incizii și crestături. Motivele redate sugerează cel mai probabil diferite tipuri de accesorii vestimentare – lanțurile atârnătoare și pandantive semilunare din bronz, dar nu poate fi exclusă nici ipoteza ca acestea să reprezinte tatuaje sau broderia veșmintelor.

Până în prezent, piese de acest tip sunt cunoscute doar în alte trei stațiuni din arealul culturii Suciu de Sus: Lăpușel, punctul Tedeș, loc neprecizat din vechiul comitat Satu Mare și Sasovo din Ucraina Transcarpatică.

Având în vedere că toate statuetele de acest tip sunt rupte în același loc, la baza corpului, acest lucru poate indica fie ruperea lor intenționată de la brâu în jos, fie că în această porțiune au fost atașate unui suport.

De asemenea, faptul că toate au fost descoperite fără un context asigurat (locuințe, gropi, gropi de cult, morminte etc.) face dificil de precizat care va fi fost rolul, funcționalitatea lor în sânul comunităților Suciu de Sus.

În lipsa unor trăsături specifice este greu de apreciat dacă acestea sunt reprezentări feminine sau masculine. Sunt ele reprezentări ale vreunei divinități sau ale vreunui personaj important / erou din sânul comunității?

Dimensiunile piesei: înălțimea – 6,1 cm, lăţimea – 5,5 cm, grosimea maximă – 1,9 cm.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie. Text – Dan Pop, muzeograf; credit foto –  Zamfir Șomcutean, conservator

CITEȘTE ȘI: O ”bijuterie” provenită din Mina Cavnic, exponatul săptămânii la Muzeul de…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.