O stampă de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX, care reprezintă Mina de Est din Baia Sprie, este exponatul lunii iulie la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Imaginea este o reproducere după un autor foarte puțin cunoscut, Meyer, după cum precizează reprezentanții muzeului băimărean. Face parte din grupajul materialelor imagistice referitoare la istoria mineritului din zona Baia Sprie. Mina de Est a fost, potrivit sursei citate, ”vreme îndelungată o importantă zonă de extracție a minereurilor din bazinul minier Baia Mare”.

Imaginea, realizată prin tehnica de cromolitografiere (procedeu litografic de imprimat în mai multe culori), este o donație făcută de George Maria Banu din Baia Mare în anul 1981.

”Realizată în culori vii redă clădiri, instalaţii miniere şi lucrători de la suprafaţă care execută diferite munci folosind unelte și mijloace specifice. (…) În plan mai îndepărtat se văd munții, orașul fiind așezat la poalele munților Gutin”, informează cei de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Sursă: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Preț de o zi poți deveni unul din specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.