Colecția de ceramică a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș cuprinde peste 2.600 de piese, organizate după categorii funcționale, tehnici de lucru și de ornamentare.

Cele mai importante piese din colecție sunt cele pe care specialiștii le numesc vase emblematice. ”Între vasele emblematice păstrate în colecțiile noastre se regăsesc mai multe oale, dintre acestea două sunt nesmălțuite, iar una devine deosebit de valoroasă fiind purtătoarea amprentei sigiliului breslei olarilor din Baia Mare de la 1715. Valoarea ei este confirmată și de faptul că este un obiect patrimonial trecut în categoria celor ce aparțin Tezaurului României”, informează Oana Teremtuș de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

Una dintre cele mai frumoase piese ceramice aparținând acestei categorii este o ploscă. ”Atrage atenția decorul vasului, el fiind de fapt și cel care a determinat specialiștii să îl considere un vas emblematic. Acesta a fost realizat pe ambele fețe ale vasului, prin sculptarea elementelor pe o fâșie de lut moale, care mai apoi a fost aplicată pe pereții acestuia”, spune Oana Teremtuș.

”Faptul că acest vas are inscripționat prin sgrafitare în lutul moale anul 1850, precum și decorul specific, confirmă faptul că vasul a fost creat la cererea unei asociații profesionale minerești și folosit, cu siguranță, în momente importante din viața acesteia”, concluzionează reprezentanta muzeului maramureșean.

Descrierea detaliată o găsiți aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș (credit – Cristian Robescu)

CITEȘTE ȘI:
Cel mai vechi căuc de la Muzeul Județean de Etnografie datează din 1895
O cruce celtică găsită în Năpradea ”locuiește” la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
Casa Costeni, prima adusă la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș | galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.