Venind în sprijinul colecţionarilor de timbre, Romfilatelia a inclus în planul editorial curent emisiunea de mărci poştale ”Rase de cai”. Emisiunea, alcătuită din patru mărci poştale şi un plic prima zi, intră în circulație astăzi.

Pe timbrele emisiunii sunt ilustrate rasele de cai Shagya arab, Pursânge arab, Nonius, Semigreu românesc.

  • Shagya arab, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei. Rasa a fost concepută în zona Bucovinei secolului al XVIII-lea în Imperiul Austro-Ungar, când a luat fiinţă Herghelia Rădăuţi, şi a pornit de la un fundament genetic de Pur Sânge Arab.
  • Pursânge arab este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei. Rasa Arabă este cea mai veche rasă pură din lume, originară din platourile Asiei Centrale.
  • Nonius este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 10 lei. Bazele formării rasei au fost puse în secolul XIX în Ungaria, cu scopul ca acești cai să fie utilizați la tracţiune. Numele provine de la armăsarul anglo-normand Nonius, de provenienţă franceză, capturat de cavaleria austro-ungară.
  • Semigreu românesc, redat pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei, este o rasă relativ recentă, creată pentru a furniza un răspuns la o necesitate a anilor ’50, obţinerea unei rase cu aptitudini pentru muncă, puternică şi mobilă.

Sursă informații și foto: Romfilatelia

CITEȘTE ȘI: Cele mai mici păsări din lume pe timbre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.