O cruce celtică găsită în Năpradea ”locuiește” la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

La Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș puteți admira o cruce celtică descoperită în Năpradea.

”Piatra în sine, luată de lângă gardul interior al cimitirului vechi din Năpradea, județul Sălaj, are o înălțime de 70 de cm, o grosime de 13 cm, o lățime a circumferinței de 10 cm și o lungime a brațelor crucii (rămasă înscrisă) de 46 cm. Materialul din care a fost cioplit inestimabilul monument este o gresie comună, la îndemână în zonă, iar cele trei brațe ale crucii care au fost în afara cercului cu jumătate din mărimea lor, s-au <<tocit>> odată cu trecerea timpului, adică de acum aproximativ 200 – 300 de ani”, spune dr. Ilie Gherheș.

Astfel de cruci celtice de piatră au fost inventariate de către artistul fotograf Ilie Tudorel încă în alte 30 de localități din județele Maramureș și Sălaj, în total peste 70 de artefacte, ”iar eu pot adăuga că în toate cimitirele vechi din Maramureș există cruci de factură celtică, de o frumusețe înrobitoare, veșnică”, menționează dr. Ilie Gherheș.

Puteți admira crucea celtică la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în Sala II din expoziția de bază a Clădirii Pavilionare – secțiune dedicată venerării morții în Maramureș.

Textul integral scris de dr. Ilie Gherheș despre crucea celtică găsită în Năpradea îl puteți citi aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș (credit foto: Cristian Robescu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.