Romfilatelia continuă seria tematicilor dedicate edificiilor cu valoare de simbol ale României, introducând în circulaţie mâine emisiunea de mărci poştale Centenarul Palatului Cercului Militar Naţional, alcătuită din 4 timbre, un bloc de 4 timbre dantelate şi un plic prima zi.

La 4 februarie 1923 a fost inaugurat, în prezenţa regelui Ferdinand şi a reginei Maria, Palatul Cercului Militar Naţional. Construit „ca locaş pentru întruniri şi pentru marile recepţiuni şi solemnităţi militare”, după cum se arată pe site-ul instituţiei, palatul a fost considerat „Podoaba Capitalei”, împreună cu alte construcţii somptuoase (cum ar fi clădirea Muzeului Naţional de Istorie a României, Palatul CEC, Palatul de Justiţie) asigurând Bucureştiului numele de „Micul Paris”.

Impresionată de construcţie, regina Maria nota în jurnalul ei: „În această dimineaţă am avut inaugurarea Cercului Militar. Mare ceremonie, cu toţi ofiţerii din Bucureşti, mitropolitul etc. Splendidă clădire! A fost începută cu mulţi ani în urmă şi resursele au fost întotdeauna prea reduse ca să fie terminată. În sfârşit, este gata complet”.

Proiectul construirii unui palat al oştirii datează de la sfârşitul sec. al XIX-lea, însă săpăturile fundaţiei au început în anul 1911, în timpul mandatului ministrului de război Nicolae Filipescu, pe locul fostei Mănăstiri Sărindar. Lipsa banilor, dar şi unele evenimente sociale, cum ar fi răscoala din 1907, au avut un impact nefast, întârziind execuţia lucrărilor. Purtând semnătura arhitectului Dimitrie Maimarolu, proiectul a ţinut seama de preferinţele epocii (stilul neoclasic eclectic, de inspiraţie franceză), fiind o sinteză între elemente preluate din arhitectura clasică antică şi cele ale Renaşterii târzii.

Pentru emisiune, Romfilatelia a ales clădirea Cercului Militar Naţional, edificiu unicat al patrimoniului naţional, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de de 2,30 lei. De asemenea, sunt redate: intrarea principală a Palatului (din strada C. Mille) pe timbrul cu valoarea nominală de 3 lei, pictura „Gornistul”, pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei, şi cele două perechi de cariatide ce străjuiesc extremităţile Sălii de Marmură, pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei.

Emisiunea va fi disponibilă de joi în reţeaua magazinelor Romfilatelia din țară și online aici.

Sursă informații și foto: Romfilatelia

CITEȘTE ȘI: Istoria automobilului pe timbre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.