O brățară din cărbune descoperită la Ciumești este exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Cimitirul de la Ciumești, punctul “Grajdurile C.A.P.”, a fost descoperit în anii ’60. În cadrul necropolei, din totalul de 35 de morminte celtice doar două au aparținut unor războinici. La acestea se adaugă și celebrul “mormânt cu coif”. În grupa de șapte morminte de înhumație s-au găsit mai multe brățări, dintre care una este din cărbune (sapropelit).

”Brăţara era finisată pe suprafața exterioară, dar fără ornament. Are secţiunea în plan convexă şi diametrul maxim de 7,8 cm. În interior, pe partea netedă care atingea mâna, se observă striuri de la finisare. Este singura brățară de acest fel din suprafața cimitirului. Însă un număr destul de mare de astfel de brățări s-au găsit în cele opt bordeie celtice săpate în vecinătatea necropolei. Unele exemplare au aceeași secțiune plad-convexă, altele au pereții laterali puțin fațetați, altele au o secțiune rectangulară”, precizează dr. Marius Ardeleanu de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Muzeograful precizează că ansamblul inventarului funerar, precum şi aspectul general al necropolei, indică o încadrare cronologică în sub-fazele La Téne B2b-Cl sau mai degrabă doar în La Téne CI, perioadă corespunzătoare celei de a doua jumătăţi a sec. III a. Chr. şi începutului veacului următor.

Mai multe informații găsiți aici.

Sunteți așteptați să descoperiți brățara la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, zilnic, până duminică inclusiv, între 10.00 și 17.00.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto – Marius Ardeleanu)

CITEȘTE ȘI:
Săptămâna armurilor la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | O poveste cu un inel și un vas cu grafit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.