Muzeul Județean de Istorie și Arheologie anunță că, începând din 29 iunie, desfășoară a doua campanie de cercetări arheologice la Sălnița, punctul Custura Cetățele. Prin campaniile derulate în 2020 se urmărește ”delimitarea traseului zidurilor medievale, identificarea unui posibil drum de acces și stabilirea stratigrafiei orizontale a sitului arheologic”.

În urma cercetărilor din anul 2019 au fost identificate materiale arheologice aparținând de Eneolitic (cultura Coțofeni, 3.500-2.500 a. Chr.), Epoca Târzie a Bronzului (a doua jumătate a mileniului II a. Chr.) și de perioada medievală (sec. XIII-XIV p. Chr.).

”În acest an s-a trasat și se cercetează secțiunea denumită convențional SII, în sectorul estic al sitului arheologic (orientată nord-sud). A fost surprins zidul medieval, alcătuit din pietre parțial fasonate, extrase din dealul Custura Cetățelei. În porțiunea cercetată în acest an, zidul și umplutura acestuia (emplectonul) au o grosime de până la 2,6-2,7 m. Materialul arheologic este reprezentat de numeroase fragmente ceramice aparținând celor trei perioade istorice identificate anul anterior, oase de animale și accesorii pentru călărie (un pinten din fier)”, informează muzeografii Marius Ardeleanu, Dan Pop și Sorana Mișca, care formează colectivul de cercetare.

Alături de echipa de cercetare, pe șantierul arheologic sunt prezenți Vlad Murgu și Teodor Taloș (Univeristatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca), Vasile Papuc (Asociația Detecție Nord Maramureș), Dragoș Conțiu, Adrian Mărcuț (cercetători independenți) și Vlad Roman (ghid montan).

”Având în vedere importanţa acestor descoperiri pentru istoria Chioarului, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare intenţionează să continue cercetările arheologice la Sălniţa – Custura Cetăţele şi în anii următori”, se precizează în postarea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie.

Informații și foto furnizate de muzeografi Marius Ardeleanu, Dan Pop și Sorana Mișca – Muzeul Județean de Istorie și Arheologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.