Un exemplar spectactaculos pe care îl puteți descoperi în expoziția permanentă a Muzeului Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” din Baia Mare este format din fizelyit, siderit, pirită și calcit.

Cei de la Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” din Baia Mare prezintă un eșantion neregulat de mici dimensiuni, cu o bază groasă (60 mm) de rocă filoniană alcătuită din pirită, carbonați și cuarț.

”Suprafața eșantionului este acoperit cu siderit (70%), pirită (15%), calcit (10%) și fizelyit (5%). Ordinea de formare este: pirită – siderit – calcit – fizelyit. Fizelyitul, ca mineral reprezentativ, apare sub forma câtorva cristale lamelare de maxim 10 mm lungime și 2 mm lățime. Sunt dispuse în mici agregate formate din intersecția a două, trei cristale. Culoarea este cenușie strălucitoare iar luciul este metalic. Sideritul și calcitul apar sub forma unor agregate semisferice de maxim 7 mm diametru, formate din cristale milimetrice de culoare maro brun, respectiv, maro deschis. Ambele minerale, datorită fineții lor, sunt mate. Pirita apare sub forma unor agregate milimetrice formate din cuburi strălucitoare de culoare galben pai”, se arată în descrierea specialiștilor de la Mineralogie.

⚒ Fizelyit, siderit, pirită, calcit ⚒

📏 Dimensiuni: 10/6/6 cm
🌍 Proveniență: Mina Herja, Maramureș
🔎 Expunere: expoziția permanentă

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare (credit foto – Valentin Ganța)

Mai multe vești de la Muzeul Județean de Mineralogie găsiți aici.

CITEȘTE ȘI:
Agregate de calcit și ”smocuri” de stibină

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.