Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Un vas din lut, descoperit într-o fântână din Bozânta Mică

Situl arheologic de la Bozânta Mică, punctul Grind (comuna Recea, jud. Maramureș), a beneficiat în perioada 2009-2015 de intense campanii de cercetare arheologice, acestea soldându-se cu numeroase descoperiri datate în trei perioade diferite: epoca bronzului, epoca romană – Barbaricum şi medieval timpurie.

Despre un vas din lut vorbește azi dr. Marius Ardeleanu de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș: ”Într-o fântână aparținând așezării databile în sec. II-III p. Chr., a fost descoperit un vas întregibil din lut. Cu o înălțime și diametrul maxim de 22 cm, ca și tipologie intră în categoria oalelor pentru gătit, una din principalele forme descoperite în așezările dacice. În pasta vasului a fost adăugat o cantitate apreciabilă de cioburi pisate și nisip pentru a-i conferi o rezistență mai mare la contactul cu focul”.

În cadrul unor proiecte de arheologie experimentală derulate de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și Asociația Culturală ”Omnis Barbaria” au fost realizate mai multe replici ale acestui vas în care au fost gătite rețete inspirate din antichitate, folosindu-se doar ingredientele existente atunci.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto – Bogdan Deac)

CITEȘTE ȘI:
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | O poveste cu un inel și un vas cu grafit
Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș | Paloșul orașului Baia Mare datează din secolele XVI-XVII
Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș | Zeița Minerva… din Lăpuș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.