În 2022, primul exponat al săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș este tiparul de sigiliu al unui meșter măcelar.

Piesa este turnată în bronz (alamă) şi gravată. ”Putem doar presupune că a fost lucrată în ateliere băimărene și ar fi aparținut unui meșter măcelar băimărean. Din păcate însă sigiliile de meșteri nu pot fi cu certitudine localizate și datate, ele fiind lipsite de legendă”, menționează muzeograf dr. Sorana Mișca.

Înălțimea mânerului piesei este 4,8 cm, iar diametrul amprentei este 2,6 cm. ”Are reprezentat un cap de bour stilizat, deasupra având un braţ ţinând o sabie curbată. În partea inferioară se află două bărzi de măcelar încrucişate. În stânga și dreapta simbolului breslei sunt redate iniţialele meşterului F şi I. Compoziţia este încadrată de o coroană de lauri”, descrie muzeograful exponatul acestei săptămâni.

Sunteți invitați să descoperiți tiparul de sigiliu și expozițiile Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș de marți până duminică, între orele 10.00 și 17.00.

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto – Zamfir Șomcutean)

 

CITEȘTE ȘI:
Două noi expoziții temporare, de azi la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.