”Am căutat pentru voi 🕵️‍♀️ în spațiile expoziționale, în depozite și în laboratorul de restaurare, obiecte patrimoniale interesante, pe care credem că ați dori să le descoperiți”, spun cei de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

Azi despre vasul de ceramică de tip haban descoperit la Cetatea Chioarului. Informațiile sunt oferite de muzeograful Sorana Mișca.

Ceramica descoperită în Cetatea Chioarului se datează între secolele XV-XVIII și provine din ateliere locale cu excepția vasului de tip haban. Habanii erau ceramiști foarte apreciați pentru tehnica lor având ateliere la Vințu de Jos și Vurpăr. Ceramica lor este o faianță fină, cu o paletă cromatică aparte, cu smalț mineral preparat cu cobalt, cositor și antimoniu, după tehnici azi necunoscute. Vasele habane erau foarte apreciate la vremea respectivă, iar casele regale comandau ceramica lor.

Vasul din fotografie a fost descoperit în timpul cercetărilor arheologice de la Cetatea Chioarului și azi face parter din patrimoniul muzeal. Existența acestui vas în cetate atestă faptul că, în perioada medievală, locuitorii Cetății Chioarului aveau acces și la veselă mai scumpă, așa cum este ceramica habană care la vremea respectivă era un lux.

În cadrul cetății, pe lângă soldații și meșteșugarii care aveau activități specifice era prezentă și o elită – pentru ea erau destinate ceramica și vasele de lux, așa cum este exemplarul prezentat.

🔎 Prezentarea integrală o puteți descoperi aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

DESCOPERĂ ȘI:
Muzeul de Istorie și Arheologie ”locuiește” în staţia de afinare a aurului şi argintului din Baia Mare
Paloșul orașului Baia Mare datează din secolele XVI-XVII
Pe ploaie, despre un cadran… solar
Zeița Minerva… din Lăpuș
Turnul Măcelarilor şi lada breslei
Doi dinţi de mamut şi un fragment de os cu proveniență necunoscută

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.