Foto - Terra Celtica

Fibula este ”o agrafă ornamentală de metal, care se întrebuința în antichitate pentru a încheia un veșmânt”. Pornind de la definiția oferită de muzeograful Marius Ardeleanu, începe povestea exponatului acestei săptămâni de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Fibula, ca accesoriu de îmbrăcăminte, confecționată din metal comun (fier, bronz) sau prețios (argint, aur), a apărut în secolul al XIII-lea î.d. Chr., precizează Marius Ardeleanu. Pe lângă rolul decorativ, fibula avea îndeosebi un rol utilitar: acela de a prinde veșmintele. Dar semnaliza, de asemenea, statutul social, averea, tribul sau familia. ”Regulile stricte ce dictau purtarea fibulelor la curtea imperială în secolele IV-VI p. Ch. stabileau, de exemplu, că împăratului îi erau destinate în exclusivitate pietrele prețioase, ca «insigne sacre și o podoabă interzisă și inaccesibilă supușilor lor»”, menționează muzeograful. De-a lungul istoriei, fibulele au fost purtate atât de bărbați, cât și de femei.

În cadrul cimitirului celtic de la Ciumești, punctul “Grajdurile C.A.P.”, în câteva dintre mormintele de femei s-au descoperit și fibule. Reprezentantul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie vine cu detalii: ”Din mormântul de incinerație nr. 19, cercetat în anul 1964, provin două mici fibule din bronz și una mai mare din fier. (…) Ansamblul inventarului funerar, precum şi aspectul general al necropolei, indică o încadrare cronologică în sub-fazele La Téne B2b-Cl sau mai degrabă doar în La Téne CI, perioadă corespunzătoare celei de a doua jumătăţi a sec. III a. Chr. şi începutului veacului următor”.

Mai multe detalii și foto, aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto – Terra Celtica)

CITEȘTE ȘI:
O brățară din cărbune, ”vedeta” săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.