Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Exponatul săptămânii, un castron celtic

Un castron celtic descoperit în necropola de la Ciumești este exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie. Poate fi vizitat în spațiul special amenajat la intrarea în muzeu, pe strada Monetăriei 1-3.

Descoperirea cimitirului de la Ciumești, punctul Grajdurile CAP, datează din anii 60 ai secolului trecut. Cercetările arheologice au fost coordonate de Mircea Rusu, de la Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj-Napoca. În cadrul necropolei s-au descoperit atât morminte cu schelet, cât și morminte de incinerație în groapă. Ultima categorie reprezintă ritul funerar cel mai des întâlnit în cadrul necropolei.

Unul din mormintele cu un bogat inventar este cel descoperit în campania arheologică din anul 1962. Alături de grămada de oase calcinate și multă cenușă de oase s-au aflat vasele de ofrandă: o strachină, o cană bitronconică și două castroane. Unul dintre castroane nu a putut fi recuperat. Al doilea castron a fost reîntregit. Are culoarea cenușie, pereții arcuiți, buza inelară și fundul plat. Înălțimea vasului este de 11 cm, iar diametrul maxim de 17 cm. Prezintă o linie incizată, decorativă, pe umăr.

Castroanele descoperite la Ciumești au analogii directe în mediul celtic din Austria, Ungaria, Slovacia și Transilvania. În general sunt datate în secolul II î.Hr, în perioada LaTène mijlociu, fiind “contemporane” cu fibulele de bronz cu sferă la picior.

Sursă invormații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie. Text: Marius Ardeleanu, muzeograf

CITEȘTE ȘI: O ”floare” din Cavnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.