Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Despre un pumnal de bronz și un pistol ”șarpe de Istanbul”

Un pumnal de bronz descoperit la Asuaju de Jos și un pistol tip ”șarpe de Istanbul”, acestea sunt exponatele săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Pumnalul de bronz de la Asuaju de Jos (punctul Sub Dâmbu Cornii sau Sub Dâmbu Crucii) a fost descoperit în 1987 de Ion Buta în curtea gospodăriei cu nr. 208, cu prilejul construirii unei bucătării de vară, informează dr. Dan Pop – muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

”În încercarea de a afla din ce metal a fost realizat pumnalul, descoperitorul l-a zgâriat în mai multe locuri și i-a rupt vârful. Pumnalul, fără vârf, a fost recuperat de la Ion Buta de prof. Emil Domuța, care l-a donat apoi muzeului din Baia Mare”, precizează dr. Dan Pop. Investigațiile realizate de Carol Kacsó la locul descoperirii pumnalului au dus la recuperarea vârfului pumnalului, precum și la constatarea că în locul unde piesa de bronz a fost găsită nu există urme arheologice.

Piesa datează din epoca târzie a bronzului, a doua jumătate a mileniului II î. Chr. ”După caracteristicile piesei, aceasta a fost încadrată în categoria pumnalelor cu limbă la mâner, tipul Rozavlea. Piese asemănătoare au fost descoperite în mai multe locuri din Bazinul Superior al Tisei, dintre care menționăm aici doar cele cinci pumnale fragmentare descoperite în depozitele de bronzuri de la Bicaz, județul Maramureș”, informează muzeograful.

Al doilea exponat al săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș este un pistol despre care oferă detalii dr. Ioan Botiș, muzeograf: ”Armatele otomane au fost dotate cu pistoale cu cremene în prima jumătate a secolului al XVII-lea, în timpul domniei sultanului Murad al IV-lea (1623-1640). Ele au fost folosite până la începutul secolului al XIX-lea, când armele de foc cu cremene au fost înlocuite cu armele de foc cu capsă”. Pistoalele erau purtate atât la brâu, cât și atârnate de șaua calului.

”În Albania centrală, unde se distinge centrul manufacturiei de la Elbasan, pistoalele erau placate cu folie din alamă, fiind cunoscute sub numele de «verdha», cuvânt ce înseamnă în limba albaneză «galben». Pistoalele de acest tip se disting prin câteva elemente specifice: subțirimea ulucului și a mânerului, placarea în întregime cu tablă de alamă și existența unui bulb la partea inferioară a mânerului”, informează dr. Ioan Botiș, acesta precizând că poeții albanezi numeau acest tip de pistol ”gjarpnusha Stamolli”, adică ”șarpe de Istanbul”.

Citiți aici povestea celor două exponate ale săptămânii și apoi descoperiți-le la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș până duminică, 28 martie.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto – dr. Marius Ardeleanu, dr. Bogdan Bobînă și Zamfir Șomcutean)

CITEȘTE ȘI:
Obiecte de budoar, ”vedetele” săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Un vas din lut, descoperit într-o fântână din Bozânta Mică
Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș | Paloșul orașului Baia Mare datează din secolele XVI-XVII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.