În perioada 1900-1904, atunci când au fost conturate vechile fonduri ale Muzeului orășenesc Baia Mare, arhiva orașului Baia Mare, care funcționa pe lângă primăria orașului, a donat o colecție de zece buzdugane noii instituții muzeale. Printre acestea, unic în colecție, se numără și un buzdugan gotic din fier, datând din perioada secolelor XIV-XV.

”În perioada evului mediu, buzduganele s-au numărat printre armele de lovire foarte des folosite în timpul bătăliilor și turnirurilor. Rolul buzduganelor în cadrul bătăliilor a intrat în declin odată cu dispariția armurilor grele. În același timp, buzduganele au avut în această perioadă și un important rol în timpul diferitelor ceremonii care se desfășurau destul de frecvent. Foarte probabil, buzduganul gotic aflat în colecțiile Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş avea un astfel de rol ceremonial, în sprijinul acestei idei pledând și aspectul său decorativ-artistic deosebit”, informează muzeograf dr. Ioan Botiș.

Descoperă aici și povestea opaițului de tip firmalampen, după care treci pe la muzeu să admiri în realitate exponatele săptămânii.

Sursă informații și foto: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (credit foto buzdugan – conservator Zamfir Șomcutean)

CITEȘTE ȘI:
Săptămâna pintenilor la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Despre un pumnal de bronz și un pistol ”șarpe de Istanbul”
Obiecte de budoar, ”vedetele” săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.