Tabla breslei cizmarilor băimăreni este exponatul acestei săptămâni la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

”În Baia Mare, prelucrătorii pielari sunt menționați pentru prima data în anul 1581, dar se pare că breasla ar fi avut un privilegiu care a ars în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Pielarii sunt menționați cu termenul de tăbăcari-argăsitori, termen folosit şi în documentele din 1588, 1626 şi 1629. În anul 1757, în urma unui privilegiu-regulament, emis de Maria Terezia, tăbăcarii și pantofarii-cizmari s-au separate în două bresle distincte”, informează dr. Ioan Botiș – muzeograf.

Tabla breslei cizmarilor băimăreni face parte din colecția veche a Muzeului de Istorie și Arheologie Maramureș. ”În plan central, simbolizând meșteșugul cizmăriei, se observă o cizmă redată în profil și un cuțit pentru tăiat piei. În partea inferioară a tablei, central, este gravat anul 1816”, menționează dr. Ioan Botiș.

”Cizmarii băimăreni confecţionau cizme comune, deoarece autoritățile orașului au permis aducerea de cizme de calitate superioară din alte părţi. Mai târziu, articolele de cizmărie care puteau fi vândute în interiorul oraşului s-a redus la cizmele turceşti şi cizmele pentru copii, deoarece magistratul oraşului a interzis cetăţenilor oraşului Baia Mare, la 23 iunie 1664, să cumpere cizme de la alţi producători din alte oraşe”, informează muzeograful.

Tabla este realizată din cupru, are formă de casetă. Dimensiunile ei sunt de 195 mm înălțime, 134 mm lățime și 20 mm grosime.

👢 Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto – dr. Ioan Botiș)

CITEȘTE ȘI:
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | O poveste cu monede sau despre o pasiune de aproape jumătate de veac
Săptămâna armurilor la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie | Despre un buzdugan gotic cu rol (probabil) ceremonial

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.