Muzeul de Istorie și Arheologie | Un vas din vremea romanilor – exponatul săptămânii

Un vas de epocă romană – Barbaricum descoperit la Bozânta Mică, punctul Grind, este exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie.

Cercetarea complexelor arheologice din perioada romană – Barbaricum (sec. II-IV d.Hr.) din nord-vestul României s-a desfășurat inegal și cu o intensitate variabilă. De asemenea evoluția cronologică a așezărilor nu a fost omogenă, au existat diferențe de la o zonă la alta.

Cercetările arheologice sistematice efectuate la Bozânta Mică – Grind au dus la descoperirea a numeroase complexe arheologice din trei perioade istorice diferite: epoca bronzului, epoca romană – Barbaricum şi medieval timpurie. Pentru epoca romană, cultura materială este reprezentată de o mare cantitate de fragmente ceramice provenind de la vase de lut lucrate cu mâna (pastă grosieră, neuniform arsă, provenind de la oale pentru gătit) şi la roată (ceramică fină, gri-cenuşie, provenind în general de la chiupuri, castroane și ulcioare). Printre descoperiri se remarcă monede, fibule, cuțite din fier, pandantive, mărgele.

Cea mai mare parte a ceramicii descoperite la Bozânta Mică – Grind face parte din categoria ceramicii modelate la roată, fină, cenușie. Vasul prezentat face parte din această categorie. Este de dimensiuni mai mici, având înălțimea de 15,6 cm, diametrul maxim, plasat în jumătatea superioară a vasului, de 13 cm, iar diametrul gurii de 11,7 cm. Este decorat în jumătatea superioară cu șiruri de linii paralele incizate. Lipsește fundul vasului. Forma lui și lipsa unor urme de ardere secundară duc la ideea că acest vas era folosit la depozitarea produselor alimentare necesare gătitului.

Sursă informații și foto: Muzeul de Istorie și Arheologie / muzeograf Marius Ardeleanu

CITEȘTE ȘI: Un ”mărțișor” de gips și cuarț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.