Muzeul de Istorie și Arheologie | Un denar din vremea lui Traian, exponatul săptămânii

Un denar de argint emis în timpul domniei împăratului Traian este exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie. Moneda face parte din tezaurul de denari descoperit în punctul Cornu Mesigului, pe teritoriul aparținând localității Berchezoaia, comuna Remetea Chioarului.

Tezaurul a fost descoperit cu ajutorul detectoarelor de metale la data de 1 iulie 2018 de către Vasile-Ovidiu Papuc, Lucian-Alexa Onea și Vlad-Călin Sarmași, membrii ai Asociației Detecție Nord.

COS VI, care apare pe legenda de pe revers, indică faptul că moneda datează din timpul celui de-al șaselea consulat al împăratului Traian (112 – 117 d.Hr.). O datare mai bună în cadrul celui de-al șaselea consulat este oferită de titlul onorific Parthicus, ce apare pe legenda de pe aversul monedei și pe care împăratul Traian și-l asumă începând cu anul 116 d.Hr., ca urmare a încununării cu succes a campaniei militare parthice. Imaginea lui Sol de pe revers, o divinitate cu legături orientale, este, probabil, asociată cu ambițiile militare ale lui Traian în Est.

Sursa: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie / text: Raul Cardoș, muzeograf; foto: Zamfir Șomcutean, conservator

CITEȘTE ȘI: Mat și lucios, într-o marcasită din Mina Herja

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.