Descoperirea cimitirului de la Ciumești, punctul “Grajdurile C.A.P.”, datează din anii 60 ai secolului trecut. Cercetările arheologice au fost coordonate de Mircea Rusu de la Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj Napoca. Din inventarul celor 35 de morminte celtice identificate și cercetate aici, este de remarcat un castron de dimensiuni mai mari.
Vasul, păstrat azi la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, are pereții și gâtul arcuite, buza răsfrântă și fundul plat. Profilul vasului este în forma literei S cu bucla inferioară mult arcuită. Înălțimea este de 13 cm, iar diametrul gurii de 14 cm.
Pe corp nu prezintă decor, dar sunt vizibile linii orizontale subțiri, ca urmare a utilizării roții de olar la confecționarea vasului. Pasta este de culoare galben cenușie, iar culoarea exterioară (angoba) gri cenușie.
Vasul a fost descoperit în mormântul de incinerație nr. 20, cercetat în anul 1964. În cuprinsul gropii s-au mai găsit, alături de o grămadă de oase calcinate, resturile de la o strachină (nu a putut fi recuperată) și un vas mare, bitronconic, deteriorat aproape complet.
Sursă informații și foto: Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.