Un fulg de… fier este exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Descoperit în așezarea de epocă romană (Barbaricum) de la Bozânta Mică, punctul Grind (Maramureș).

Cercetările arheologice sistematice efectuate la Bozânta Mică – Grind au dus la descoperirea a numeroase complexe arheologice. Din trei perioade istorice diferite: epoca bronzului, epoca romană – Barbaricum şi medieval timpurie. Alături de ceramică (aceasta constituind majoritatea materialului arheologic), au mai fost descoperite și variate alte piese. Incluse de obicei în categoria de ”small finds”: monede, fibule, fusaiole, cuțite din fier, pandantive, mărgele etc.

O categorie consistentă de piese este alcătuită de materialele arheometalurgice. ”O descoperire unică din așezare o reprezintă o bucată de «fulg/așchie de forjă» (“hammerscale»). Este o mică bucată din fier (1,92 g) descoperită în Cx. 001. Acești fulgi din fier se formează când suprafața fierului încălzit se oxidează. Unele așchii (fulgi/solzi) sfârșesc în vatra de foc și iau parte la procesul formării zgurii. Însă majoritatea se rup din piesa de metal în timp ce aceasta este ciocănită sau curățată (înaintea sudării). Și ajung pe podea în jurul nicovalei. În siturile arheologice așchiile de fierărie apar sub formă de lentile în nivelurile podelei unde fierăritul a avut loc sau în depozite în gropile de gunoi”, menționează muzeograf Marius Ardeleanu de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Povestea integrală despre exponatul acestei săptămâni la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto exponat – Zamfir Șomcutean, credit foto fierărie dacică – Asociația Culturală Omnis Barbaria)

CITEȘTE ȘI:
Foarfeca din argint de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.