O cană celtică, descoperită la Ciumești, punctul Grajdurile CAP, este exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Descoperirea cimitirului de la Ciumești a avut loc în anii ‘60. Cercetările arheologice au fost coordonate de Mircea Rusu, de la Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj. Din inventarul celor 35 de morminte celtice cercetate acolo sunt de remarcat opt căni de dimensiuni mai mici.
Una dintre ele a fost descoperită în 1962 și este păstrată azi la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Are buza inelară, fundul plat și o toartă supraînălțată. Decorul este format dintr-un inel reliefat, circular, situat la baza gâtului. De asemenea, prezintă și un decor lustruit, abia vizibil, format din linii paralele, verticale. Pe fundul vasului e un decor în cruce, realizat tot prin tehnica lustruirii. Înălțimea este de 7,1 cm, iar diametrul maxim al vasului este de 8 cm. Pasta este de culoare galben-cenușie, iar culoarea exterioară, gri-cenușie.
Ansamblul inventarului funerar, precum şi aspectul general al necropolei, indică o încadrare cronologică în sub-fazele La Téne B2b-Cl sau mai degrabă doar în La Téne CI, perioadă corespunzătoare celei de a doua jumătăţi a secolului III î.Hr. şi începutului veacului următor.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
CITEȘTE ȘI: Cinci cristale de cuarț și o poveste de… călătorie