Muzeul de Istorie și Arheologie | Mărgeaua cu ”ochi”

O mărgea celtică din sticlă, descoperită la Ciumești, este exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie.

Aşezarea La Tène de la Ciumeşti – Bostănărie (Tökös) a fost identificată în urma unor cercetări de suprafață efectuate la începutul anilor ‘60. Se află pe un teren nisipos, de dună, numit La Bostănărie, la 600-700 m de necropola celtică aflată în curtea fostului CAP din  localitate.

Aici au fost descoperite și cercetate 8 locuințe în pământ, dispersate pe o suprafață mai mare. Inventarul acestora consta în general din ceramică, marea majoritate lucrată la roată, și câteva obiecte și unelte din fier. Printre descoperiri se remarcă o mărgea din pastă din sticlă, de tipul cu ”ochi”. Pasta de sticlă are culoarea albastru închis. Diametrul ei este de 2 cm. Este decorată cu 16 ”ochi” de culoare albă, realizați dintr-o pastă albă. Numărul mare de mărgele din bazinul carpatic, utilizarea îndelungată şi concentrarea lor în zona Tisei şi a Dunării mijlocii indică mai degrabă realizarea unor astfel de mărgele într-un atelier local. Datarea lor – a doua jumătate a sec. III î.Hr. și începutul veacului următor.

Sursa: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (informații: muzeograf dr. Marius Ardeleanu)

CITEȘTE ȘI: Un ”bulgăre” de semseyit, marcasită, cuarţ și blendă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.