Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș | Zeița Minerva… din Lăpuș

”Am căutat pentru voi 🕵️‍♀️ în spațiile expoziționale, în depozite și în laboratorul de restaurare, obiecte patrimoniale interesante, pe care credem că ați dori să le descoperiți”, spun cei de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

Un exponat interesant din patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş este statueta reprezentând-o pe Zeița Minerva.

Informațiile sunt furnizate de Raul Cardoș – muzeograf: ”În localitatea Lăpuş (com. Lăpuş, jud. Maramureş), în punctul Podanc, a fost descoperită întâmplător, la începutul anilor ’70 ai secolului XX, o statuetă din bronz turnat. Locul descoperirii, precizat de posesorul piesei, rămâne nesigur, fiind posibil ca piesa să fi fost găsită la o dată relativ recentă pe teritoriul fostei provincii Dacia Porolissensis, ajungând ulterior în zona Lăpuşului. Statueta din bronz turnat plin (î = 18 cm, î. cap = 2,9 cm, distanţa dintre braţe = 6 cm) este relativ bine conservată, execuţie fină. Are patină de culoare verde-deschis. În partea dreaptă este acoperită cu pete de oxizi corosivi, afectând aici detaliile îmbrăcămintei, degetele palmei drepte şi laba piciorului stâng lipsesc. Statueta este o reprezentare a zeiţei Minerva cu chiton (pieptul acoperit cu egidă, alcătuită din plăcuţe semicirculare, nu are gorgoneion) şi mantie, ţinând în mâna dreaptă patera ori bufniţa, iar în cealaltă lancea. (…) Poate fi comparată cu o mai veche descoperire întâmplătoare de la Cluj, databilă în epoca Antoninilor (98 -192 p. Chr.) şi inferioară ca execuţie. Originalul se află într-o colecţie particulară, piesa de faţă fiind o copie”.

🔎 Prezentarea integrală o puteți descoperi aici.
Sursă informații și foto: Muzeul Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

DESCOPERĂ ȘI:
Doi dinţi de mamut şi un fragment de os cu proveniență necunoscută

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.