O zăbală de epocă medievală din colecția veche a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie este exponatul săptămânii 26 aprilie – 3 mai. Exponatul se poate vedea la standul special amenajat la intrarea în muzeu.

Acest artefact face parte din harnașamentul utilizat în perioada medievală și se poate data între secolele XVII – XVIII. Încadrarea tipologică se face și în funcție de tipul de psalie, adică brațele laterale prelungite de care erau prinse curelele dârlogilor. Este o zăbală din fier, realizată prin batere la cald. Cântărește 406 grame.

Piesele aflate în colecția veche a muzeului, cum este și acest artefact, nu au specificat locul de descoperire, ci aparțin unei colecții constituite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, perioadă în care s-au format colecțiile ce au stat la baza Muzeului Orășenesc Baia Mare, înființat în 19 iunie 1904. Dr. Schönherr Gyula (1864-1908), membru corespondent al Academiei de Științe Ungare din Budapesta, a jucat un rol important în dezvoltarea, inventarierea și sistematizarea colecțiilor care au format muzeul.

Piesa se păstrează în colecția medievală a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie.

Sursa: Muzeului Județean de Istorie și Arheologie. Text și foto: dr. Sorana Mișca, muzeograf

CITEȘTE ȘI: Din Mina Turț, în vitrină la Muzeul Județean de Mineralogie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.