”Am căutat pentru voi 🕵️‍♀️ în spațiile expoziționale, în depozite și în laboratorul de restaurare, obiecte patrimoniale interesante, pe care credem că ați dori să le descoperiți”, spun cei de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

Doi dinţi de mamut şi un fragment de os sunt primele obiecte prezentate. Fac parte din colecţia veche (”adică cea care a putut fi văzută încă din 1904 în Baia Mare”) a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

Informațiile sunt oferite de Bogdan Bobînă – muzeograf: ”Mammuthus primigenius sau Mamutul lânos este o specie de Mammuthus ce face parte din aceeaşi familie cu elefanţii actuali (ordinul Proboscidea al clasei Mammalia, din familia Elephantidae). A apărut în Asia cu aproximativ 200.000 de ani în urmă (Pleistocen), evoluând din specia Mammuthus trogontherii. Spre deosebire de elefanții actuali, mamutul avea o blană lungă și deasă ce se îngroșa pe abdomen și în zona membrelor, astfel că putea rezista climei reci. Era înzestrat cu o pereche de colți lungi cu o curbură pronunțată, cu care putea căuta prin zăpadă crengi și lăstare. (…) Majoritatea populaţiilor din America de Nord şi Eurasia au dispărut în timpul ultimei glaciaţiuni, ca parte a dispariţiei megafaunei (rinocerul lânos, ursul de peşteră etc.). Ultimii mamuţi din Eurasia au dispărut acum 10.000 de ani. Acesta a coexistat cu speciile de Homo Sapiens şi Homo Neanderthalensis, mamuţii fiind o sursă de hrană şi materie primă pentru unelte.”

Așadar Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş vă prezintă cei doi dinţi de mamut şi un fragment de os din colecţia veche, locul descoperirii lor fiind necunoscut: ”Staţiuni paleolitice din Maramureş, unde ar fi posibile astfel de descoperiri sunt la Buşag, Remecioara, Vadu Izei, Arduzel, Bârsana etc.”, se arată în postarea reprezentanților muzeului.

🔎Prezentarea integrală o puteți descoperi aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

DESCOPERĂ ȘI:
Zeița Minerva… din Lăpuș

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.