Un cui provenind din castrul roman de la Coștiui este exponatul săptămânii la Muzeul de Istorie și Arheologie.

În toamna lui 2019, în Coștiui, reprezentanții muzeului au efectuat cercetări arheologice la o structură de pământ aflată pe Dealul Imaș/ Epreș. S-a stabilit că este vorba despre un castru roman de marș, o bază temporară construită de armata romană. Punctul se află la 70  de kilometri nord de zona frontierei romane (linia castrelor auxiliare de la Cășeiu/ Samum și Ilișua/ Arcobadara). Este cel mai îndepărtat punct militar roman descoperit dincolo de Dacia Porolissensis. Fortificația are o formă dreptunghiulară neregulată, adaptată conturului dealului, și acoperă o suprafața de 3,59 ha. Elementele sale defensive cuprind un val din pământ și un șanț exterior.

Printre descoperiri se numără două cuie de sandale romane, specifice legionarilor, și șapte cuie din fier folosite, probabil, la construcția unor clădiri din lemn. Unul dintre aceste cuie de construcții, incomplet, este cu capul rotund, masiv, cu analogii directe în lumea romană. Deși mici ca dimensiuni, aceste piese sunt foarte importante, deoarece confirmă prezența romanilor pentru o perioadă mai lungă în zonă.

Prezența unei fortificații romane în zona unuia dintre cele mai bogate zăcăminte de sare din Maramureș nu poate fi o coincidență. Descoperirile de fortificații militare sunt cunoscute pe teritoriul fostului Imperiu Roman în zone cu resurse naturale utile, precum zăcămintele minerale. Faptul că a fost construit lângă unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare cunoscute în Depresiunea Maramureșului este un indiciu că romanii ar fi putut fi interesați să controleze extracția sării și, probabil, comerțul cu sare în regiunea Tisei Superioare. Exponatul săptămânii poate fi văzut în spațiul dedicat, aflat în zona de achiziție a biletelor de intrare.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie/ text: muzeograf dr. Marius Ardeleanu

CITEȘTE ȘI: O stea de gheață în vitrina Muzeului Județean de Mineralogie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.