Muzeografii de la Etnografie și Artă Populară, ”dascăli” de tradiții și obiceiuri de Crăciun

Reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș au predat azi o ”lecție” despre ”Tradiții și obiceiuri de Crăciun în Maramureș” elevilor din clasele a IX-a A, a IX-a B și a X-a A (coordonați de profesoarele Gabriela Mărieș, Laura Buciuman și Crina Cerneștean) de la Liceul UCECOM ”Spiru Haret” din Baia Mare.

Obiceiurile de colindat din Țara Maramureșului voievodal, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Țara Codrului au fost protagonistele întâlnirii online.

Liceeni au putut vizita virtual curtea gospodăriei Preluca Nouă, de unde muzeograf Ștefan Florian a spus o poveste despre obiceiurile de Crăciun din Chioar. Muzeograf Gabriela Filip a pregătit imagini din Maramureș, pentru ca tinerii să poată înțelege cum se ”gătea” casa și ce bucate se pregăteau pentru masa de Crăciun.

Ilie Gherheș, șef de secție, i-a provocat pe elevi la o discuție despre obiceiurile din Țara Maramureșului voievodal și le-a oferit informații valoroase despre sărbătoarea Crăciunului și obiceiurile din zonele ”de peste deal”. Muzeograf Oana Teremtuș le-a vorbit adolescenților despre cum se confecționa Pomul Crăciunului în Țara Codrului.

Dascălii-muzeografi au fost răsplătiți la final de lecție așa cum se cuvine în această perioadă: cu o colindă.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.