Laleaua de Cazane, floarea noastră unică în lume | galerie foto

O floare unică în lume poate fi văzută zilele acestea pe stânci și doar din barcă, pe o porţiune de câteva sute de metri pe malul Dunării. Este vorba despre laleaua de Cazane sau laleaua bănățeană. Simbol al Clisurii Dunării, laleaua de Cazane atrage în fiecare primăvară sute de turişti dornici să-i admire frumusețea în sălbăticia stâncoasă a Cazanelor Dunării.

La vecinii sârbi, ea nu există, iar pe malul românesc al Dunării crește în zona Peşterii Veterani, datorită poziţiei faţă de soare. Cei de la Romsilva – Parcul Național Porțile de Fier spun că observă în jur de 6000 de exemplare în fiecare an.

Florile lalelei bănăţene sunt exclusiv de culoare galbenă și fără miros. Planta înflorește la începutul lunii aprilie și poate fi observată înflorită până la începutul lunii mai, dar numai de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunăre. Laleaua de Cazane este o specie strict protejată.

  • Parcul Natural Porțile de Fier, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva este situat în sud-vestul României, în județele Caraș Severin și Mehedinți. Este unul dintre cele mai spectaculoase parcuri din punct de vedere al biodiversității, al diversității geologice, dar și al vestigiilor istorice.

Sursă informații și foto: Regia Națională a Pădurilor – Romsilva (credit foto: Cosmin Cojocinescu, APNFF)

CITEȘTE ȘI: Bâtele ciobănești și poveștile spuse de ele la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.