Maramureșeni din Ieud au viztat zilele trecute Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”. Nu a fost vizită de curtoazie, ci una de lucru, după cum se arată pe contul muzeului din capitală: ”Din îndepărtatul Maramureș, în luna mai, au venit la noi reprezentanții comunității din Ieud pentru a sărbători împreună muzeul constituit acum 86 de ani de Dimitrie Gusti și colaboratorii săi. Au promis atunci că vor reveni pentru a ajuta la restaurarea acoperișului casei din satul lor, transferată aici în 1936. Și au venit”.
Astfel, ieudenii au devenit cei mai noi parteneri ai Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti” în proiectul ”Adoptă o casă”. Proiectul a fost lansat la începutul lui 2019 cu scopul de a dezvolta proiecte de restaurare pentru obiectivele din expoziția permanentă în aer liber, cu sprijinul comunităților locale. Primul obiectiv care a fost restaurat în cadrul proiectului a fost Casa Șanț (Bistrița-Năsăud) în toamna aceluiași an.
Deschiderea oficială a Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti” a avut loc în 10 mai 1936, în prezenţa regelui Carol al II-lea. Pentru public, a fost inaugurat în 17 mai 1936. ”Expoziția permanentă acoperă o suprafață de 14 ha având 380 de monumente, 60.000 de obiecte în colecțiile de patrimoniu și peste 250.000 de documente de arhivă referitoare la sat și viața sa tradițională. Expozițiile permanente și cele temporare atrag un număr de 500.000 de vizitatori anual”, se arată pe site-ul muzeului.
Sursă informații și foto: Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”
CITEȘTE ȘI:
Moara Hărnicești, restaurată