Invitație la cireșe, în satul Cetățele

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş vă invită la cireșe prin intermediul scriitorului Alexa Gavril Bârle. Nu oriunde, nu de capul vostru, ci în satul Cetățele din Țara Chioarului.

Alexa Gavril Bârle vă va fi ghid iscusit printre cireșii meleagurilor natale. 🍒 ”Mai ales copiii așteptau cu nerăbdare coacerea cireșelor. Încă de când se roșeau pe o parte, umblau pe sub cireși, trăgând de crengile de la poale”, îți amintește scriitorul.

Cireșele coapte se transformau în cercei sau ”o altă joacă era să se <<puște>> cu sâmburi de cireșe, pe care, umezi cum îi scoteau din gură după ce mâncau cireașa, îi strângeau între degetul mare și arătător. Sâmburele pornea ca glonțul din pușcă”, povestește Alexa Gavril Bârle.

Furatul de cireșe era o practică printre copii doar când se coceau primele cireșe din an, cele ”maioșe”. În rest, cam fiecare copil avea pe lângă casă cel puțin un cireș. După cele ”maioșe” se coceau cele ”negrăuțe”, apoi era rândul celor ”oeguși”. Finalul de iunie și începutul de iulie aduceau ”albăuțele” și ”bozniecele”, pentru ca în august să se coacă ”zdronțoșele”.

Despre soiurile de cireșe, despre cum se culegeau și cum se vindeau, cum se transformau (miraculos!) în vin și multe alte povești despre 🍒 cireșe, aflați aici de la Alexa Gavril Bârle. A se citi doar cu bolul plin de cireșe în preajmă!

Sursă informații și foto: Facebook / Cultura Tradiţională Maramureş (credit foto: Rada Pavel)

CITEȘTE ȘI:
”Tradiții maramureșene… în aste vremuri cu baiuri”
Când e slobod să speli vasele în Maramureș?
Credeați că în satele Maramureșului se mătură cum te taie capul?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.