Foto (c) Felician Săteanu

Ferestrele caselor din Maramureșul de cândva reprezentau mijloc de comunicare către sat. O oglindă, un măr roșu, o păpușă, fiecare obiect așezat în fereastră transmitea un alt mesaj privitorului avizat.

Astfel, existenţa în casă a unei fete de măritat era semnalată în satul Lăpuș printr-o oglindă pusă la fereastra casei. Dacă în casă era un fecior de însurat, atunci în fereastră se așeza un măr roşu. În Maramureșul istoric, în schimb, oglinda din fereastră era înlocuită cu o păpușă îmbrăcată în port popular. Asta pentru a anunța satul că în casa respectivă există o fată de măritat.

”Astfel, casa în care locuiau tinerii aflați la vârsta căsătoriei, prin folosirea unor elemente de recuzită rituală, căpăta semnificații distincte față de alte case din sat”, menționează Corina Isabella Csiszar de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş.

Mai multe, aici.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Felician Săteanu)

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | În fiecare colț de casă nouă, se punea câte un ban de argint

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.