Azi Garfield, motanul portocaliu și dolofan care este eroul benzilor desenate americane cu același nume, împlinește 42 de ani. O vârstă venerabilă pentru o felină mare iubitoare de lasgna și căreia nu îi place ziua de luni…

Garfield a fost creat de desenatorul Jim Davis în 1978 și a apărut la debut în 41 de ziare americane. Popularitatea motanului crește și, în circa jumătate de an de la lansare, ajunge deja în 100 de ziare. Era doar începutul…

În 1980 Garfield devine erou de carte: ”Garfield at large” ajunge pe locul 1 pe lista de bestseller a ziarului The New York Times și acolo rămâne pentru aproape doi ani. În 1981, trei cărți despre Garfield figurează în același timp în topul The New York Times al celor mai vândute cărți. Succesul lui Garfield ia proporții, astfel încât în același an Jim Davis creează o companie care să se ocupe detoate produsele avându-l ca erou pe motanul roșcovan.

Anul 1982 găsește benzile desenate dedicate lui Garfield în 1000 de ziare, pentru ca în toamna aceluiași an Garfield să debuteze la TV. Luna noiembrie a aceluiași an de grație 1982 marchează o nouă bornă în istoria lui Garfield: șapte cărți figurează în același timp pe lista The New York Times a celor mai vândute cărți – o premieră. Nu e de mirare, prin urmare, că Garfield debutează și pe coperta revistei People.

În 1983, benzile desenate cu Garfield apar în 1.400 de ziare din 22 de țări și sunt traduse în șapte limbi. În 1984, motanul portocaliu debutează în publicitate la TV și are parte de prima apariție la celebra paradă de Ziua Recunoștință organizată de Macy’s.

În 1985 Garfield câștigă primul lui Emmy. În 1986, Garfield este deja prezent în 1.800 de ziare și benzile desenate care îl au drept erou sunt considerate a fi cele cu creșterea de popularitate cea mai rapidă din istorie. În 1987, Garfield apare în 2.000 de ziare din lumea întreagă. Este deja clar că Garfield nu este doar nu motan extraordinar de simpatic, dar a devenit un adevărat fenomen.

Anul 1991 vine cu primul CD muzical al lui Garfield, din 1992 militează pentru grija față de mediul înconjurător. 2.500 de ziare publică benzile desenate cu Garfield în 1995.

Popularitatea motanului continuă să crească, astfel încât în 1996 este lansat primul lui site. În 1999 Garfield se alătură campaniei ”Sleep Well, Do Well”. Era doar o chestiune de timp până când Garfield va bifa și un record mondial. Momentul a sosit în 2002, când bezile desenate cu motanul portocaliu au stabilit recordul pentru cele mai larg răspândite, ele fiind publicate de 2.570 de ziare din lumea întreagă.

În 2003 Garfield debutează în domeniul culinar, în 2005 devine… profesor, în 2013 despășește 10 milioane de prieteni pe Facebook…

R. Anda TOMA

Sursă informații: garfield.com. Sursă foto: Garfield / Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.